Hoe gezond zijn smoothies?
Foto: Flickr/John Watson
Er is geen ontkomen aan de smoothiehype. Elke zichzelf respecterende foodie heeft wel een sapjeskookboek in de kast staan, om van juicers en blenders nog maar niet te spreken. Maar is het drinken van fruit en groente in sappen en smoothies even gezond als het daadwerkelijk opeten ervan?
Verloren vitaminen
De boodschap van het Voedingscentrum is kort en bondig: met het drinken van één dagelijkse fruitsmoothie krijg je niet de voorgeschreven dagelijkse hoeveelheid vitaminen binnen. ‘Doordat je het fruit klein moet snijden, wordt deze blootgesteld aan de lucht. De vitamine C gaat hierdoor verloren’, weet Patricia Schutte, woordvoerder van het Voedingscentrum. Verse smoothies of sapjes zijn volgens haar wel gezonder dan kant-en-klare producten die in de winkel worden gekocht, maar kunnen qua voedingswaarde nog steeds niet op tegen het eten van hele bananen of sinaasappels.
Dat hoeft echter niet meteen te betekenen dat vers sap uit de supermarkt geen vitamines meer bevat. Helemaal als het sap luchtdicht in een koele omgeving wordt bewaard, blijven veel van de vitamines gewoon behouden. Wat wél grotendeels verloren gaat, zijn de voedingsvezels en bijbehorende stoffen die het lichaam nodig heeft om vitamine C te verwerken.
Suikerbommetje
Een andere belangrijke reden voor het negatieve advies van het Voedingscentrum is het suikergehalte van de fruitsappen. Schutte: ‘Bij fruitsappen en -smoothies krijg je ook ongemerkt veel suikers binnen, dat is een groot nadeel. Het Voedingscentrum raadt dit dus af, we adviseren het fruit zo te eten.’
Ook volgens Fred Brouns, emeritus hoogleraar innovatie gezonde voeding in Maastricht, moet je oppassen met het suikergehalte van fruitsappen. Maar hij is het niet met het Voedingscentrum eens dat er bij het bereiden en bewaren van sappen meer vitamine C verloren gaat; ook bij het afbijten en kauwen is er immers contact met de lucht.
Verder maakt Brouns expliciet onderscheidt tussen smoothies en sappen. Onder smoothies verstaat hij een heel stuk fruit dat in de blender is vermalen tot een dik en vloeibaar mengsel. Volgens Brouns zit er in smoothies alles wat er in normaal fruit zit, doordat er in de blender niets verloren is gegaan; sappen hebben een minder hoge voedingswaarde doordat hier de aan vezels gebonden voedingsstoffen uitgefilterd zijn.
Een champagneglas per dag
‘Voor gezondheid op zich maakt het drinken van smoothies dan geen verschil met het eten van hele stukken fruit’, meent Brouns. ‘Wat wel verschilt is dat je niet hoeft te kauwen, en dit scheelt in de verteringstijd. Wanneer je fruitsmoothies of sapjes drinkt, zit je daardoor minder snel vol. Je drinkt dan al snel meer dan nodig en krijgt daardoor meer suikers en calorieën binnen dan je zou willen.’ Volgens Brouns moet je daarom op een dag niet meer dan een champagneglas drinken aan smoothies of sappen. Wie toch meer wil drinken, kan de drank aanlengen met water.
Conclusie: houd het vooral bij verse groenten en fruit. En voor wie toch liever een drankje naar binnen giet: kies voor vezelrijke smoothies en drink met mate.