Vlindervriendelijke tuin

Lesidee groep 1 t/m 8
Vlindervriendelijke tuin

Nu het lente is, zijn er ook alweer volop vlinders te zien. Die zoeken niet alleen nectar om van te eten, maar ook waardplanten om hun eitjes op af te zetten. Help vlinders een handje met een vlindervriendelijke tuin

Ontwaken
De vlinders die je deze dagen tegenkomt zijn waarschijnlijk net uit hun winterslaap ontwaakt. Kleine vos, citroenvlinder, dagpauwoog en gehakkelde aurelia (foto) zijn alweer te aanschouwen. Met een determinatiekaart kun je ze herkennen en op naam brengen. De vlinders hebben deze dagen honger en zijn op zoek naar voedsel, bijvoorbeeld in bloeiende hyacinten, krokussen en winterheide.

Elke tuin een vlindertuin
Veel plek hebben vlinders niet nodig, zelfs een schoolplein is heel gemakkelijk om te toveren tot een vlindertuin. Een vierkante meter kan genoeg zijn om vlinders maandenlang van voedsel en beschutting te voorzien, en dus van dichtbij te observeren. De vierkantemetertuin van de Vlinderstichting en Vivara is een kant-en-klaar-pakket met veertien vaste planten om vlinders te lokken. Het bestaat uit koninginnekruid, grote kattenstaart, herfstaster, rode valeriaan, aar ereprijs, hyssop en wilde tijm. Losse planten plaatsen kan natuurlijk ook, de Vlinderstichting geeft tips, en op de site van Vivara kun je planten selecteren op vlindervriendelijkheid.

Groots aanpakken
Is je school van plan dit jaar het schoolplein grondig aan te pakken? Dan kun je het ook grootser aanpakken, en vlinders jaarrond een plek bieden. Met de volgende tips lees je hoe je vlinders en rupsen kan helpen met voedsel, warmte, afwisseling en een winterslaapplaats.

Vlinders in de klas
Geen ruimte voor vlinders in een tuin rondom de school? Breng dan de vlinders de klas in, met het kweekpakket van de Vlinderstichting met daarin echte eitjes, rupsen en poppen om op te kweken. Alleen nog even een koolplant toevoegen, of nog leuker: eerst met de klas koolplantjes kweken. De Vlinderstichting heeft ook lesmateriaal over vlinders ontwikkeld. 

foto Maartje Kouwen door
Maartje Kouwen