Hoedenparade

Lesidee groep 1 t/m 8
Hoedenparade

Valentijn staat om de hoek. Knutsel dit jaar geen hartjes, maar hoeden en geef gelijk een biologieles! Mensen zijn namelijk niet de enige die elkaar het hof maken. Veel andere dieren doen ook aan versieren. Officieel heet dit baltsen.

Baltsen is speciaal gedrag om partners aan te trekken en over te halen tot de paring. Het gedrag bestaat vaak uit speciale geluiden, pronken met uiterlijke kenmerken en soms het geven van geschenken. De pauw pronkt bijvoorbeeld met zijn staart, de ijsvogel geeft visjes en de stekelbaars danst. Meestal bepalen de vrouwtjes met wie zij paren. Doordat die uitsloverij veel energie kost, kunnen vrouwtjes goed beslissen wie de beste partner is. De staart van de pauw is erg mooi en groot, maar onhandig als je niet opgegeten wilt worden. Als een mannetje met een mooie grote staart overleeft, moet hij wel goede genen hebben.

Leerlingen kunnen dit zelf ervaren door een hoedenparade te houden. Laat leerlingen zelf een hoed ontwerpen en maken. Zodra deze klaar zijn, kunnen leerlingen elkaar het hof maken. Waarom kiezen ze elkaar? Welke voor- en nadelen heeft elke hoed? Bespreek dit ook aan de hand van voorbeelden uit de natuur. Leerlingen leren hierdoor dat sommige meer gunstigere vormen in een bepaalde omgeving beter overleven en meer nakomelingen geven dan andere minder gunstige vormen. En dat gedrag dus nodig is om te overleven.

De volledige les is hier te vinden. Hierin zijn ook links met filmpjes en extra informatie te vinden.

 

foto Larissa van Vliet door
Larissa van Vliet