Je school in het zonnetje

Lesidee groep 1 t/m 8
Je school in het zonnetje

Misschien liggen ze al op het dak van jouw school: zonnepanelen. Steeds vaker zie je op nieuwe (maar ook oudere) gebouwen de glimmende zwarte platen die met energie van de zon het gebouw van stroom voorzien. Zo’n zonnepaneel wekt namelijk heel veel stroom op per jaar, dit kan oplopen tot 275 kWh per paneel.  Daar kan je 41 smartphones een heel jaar lang ieder dag een uur van opladen, of een jaar lang iedere dag 8 uur tv kijken!

 

Dat klink natuurlijk allemaal leuk en aardig, maar hoe werkt het omzetten van zonnestralen naar stroom nou precies? Om dat met de klas te onderzoeken zijn er een aantal leuke opties, voor alle klassen op het geschikte niveau. Hiermee leer je de kinderen wat zonne-energie precies is en waarom het belangrijk is. Wie weet bedenken jullie zo’n goed plan voor zonnepanelen op het schooldak dat de directeur het wil uitvoeren.

 

De stichting ‘Schooldakrevolutie’ maakte een mooi overzicht van lessen van verschillende partijen over zonne-energie en zonnepanelen op hun website. Neem bijvoorbeeld het bouwen van je eigen zonnecel met bakpoeder, het in kaart brengen van jullie schooldak voor het plaatsen van zonnepanelen vanachter de computer, energie-onderzoek op jouw school, het bouwen van een zonnemolen of zelfs het bouwen van een zonne-auto. Het lesidee van natuurwetenschapentechniek.nl over bakken met een zonne-oven kon ook niet ontbreken. Bekijk hier het hele overzicht.

 

Schooldakrevolutie maakte zelfs voor bijna iedere basisschool en middelbare school in Nederland een rapport over zonnepanelen, met een mogelijke indeling van de panelen op een luchtfoto van het dak van de school. Ga hier naar de kaart en zie hoe zonnepanelen op jullie schooldak zouden passen en zelfs hoeveel CO2 jullie ongeveer zouden besparen! Of bekijk of er al een mooie foto opstaat van de zonnepanelen op jullie dak. Met deze tool en de lessen op de website maak je kinderen bewust van welke groenere manieren er zijn voor het opwekken van stroom. Je vindt er naast lessen over zonne-energie ook lessen over andere schone energie en klimaatverandering.

 

Afbeelding: Chelsea van Unsplash

 

foto Nikki Doornhein door
Nikki Doornhein