Tijd om te nestelen

Lesidee groep 1 t/m 8
Tijd om te nestelen

Met deze kou lijkt de lente nog ver weg. Toch krijgen vogels al last van de lentekriebels. Vroege vogels, zoals de bosuil en de ooievaar, zijn al druk in de weer met elkaar het hof maken en nestjes bouwen. De bosuil maakt een nestje in een nestkast in het bos en kan je begluren bij Beleef de Lente, net als veel andere vogels.

Maak met de kinderen ook een nestkastje. Deze zal niet groot genoeg zijn voor de bosuil, maar kan wel functioneel zijn voor koolmeesjes of andere kleine vogels. Het nestkastje maak je eenvoudig van een melkpak of, met iets meer werk, van hout. Het is niet alleen leuk om te maken, maar ook leerzaam. Leerlingen leren wat vogels nodig hebben om zich voort te kunnen planten.

Het nestkastje van het melkpak is relatief eenvoudig te maken. Maak in het pak een opening die groot genoeg is voor het vogeltje om doorheen te passen. Maak ook twee kleine gaatjes aan de bovenkant en rijg hier een touwtje doorheen. Hiermee hang je het pak op. De bovenkant van het pak knip je af en vouw je naar buiten. Van een tweede melkpak knip je een stuk van de onderkant om het dak te maken. Lijm deze op het andere pak en klaar is het kastje.

Het nestkasje van hout vergt veel tijd en is moeilijker om te maken. Zaag eerst alle onderdelen van het huisje en maak deze op de juiste manier aan elkaar met spijkertjes. De deksel moet zwaar genoeg zijn om dicht te blijven in de wind, maar hoeft niet helemaal vast te zitten. Met een scharnier van een oude binnenband, kun je de deksel openen. Met spijkers en een elektriciteitsdraad kun je de deksel gemakkelijk openen en sluiten. Zo kun je af en toe even naar binnen gluren.

Leuk de nestkasjes op met wat verf. Gebruik hiervoor duurzame verf om het milieuvriendelijk te houden. Lak ze nog even af, zodat ze ook lang meegaan in de regen en hang ze op een geschikte plek op. Hiervoor kun je nog een aparte les geven, waarbij de leerlingen zelf onderzoek doen. Ze meten hoogte en temperatuur en leren kompas lezen om zo te kijken of de plekjes voldoen aan alle eisen. Bespreek ook met de klas waarom nestkastjes in de stad nodig zijn en waar de vogels buiten de stad zouden broeden.

Op de site van de vogelbescherming is meer informatie te vinden over verschillende vogels.

 

foto Larissa van Vliet door
Larissa van Vliet