Recyclen voor Moederdag

Lesidee groep 1 t/m 8
Recyclen voor Moederdag

Het milieu komt in de problemen door al ons afval. Ons plastic afval ligt als plastic soep in oceanen en bossen verdwijnen voor al ons papier. Door afval te recyclen, kunnen we het milieu een beetje helpen. Recyclen is niet alleen afval scheiden en laten recyclen door bedrijven; we kunnen het ook zelf recyclen. Recycle papier in de klas voor mooie moederdagtekeningen.

Laat je klas oude kranten in kleine stukjes van ongeveer drie bij drie centimeter scheuren en leg deze in een bak met heet water. Gebruik een staafmixer of keukenmachine om er pulp van te maken. Roer glitters, kleurstoffen of gedroogde bladeren of bloemen door de pulp om je papier mooier te maken.

Nu ga je de vellen papier maken met een platte zeef. Heb je geen platte zeef? Koop er een of gebruik bijvoorbeeld een spatdeksel. Ook kun je er zelf een maken: pak een fotolijstje en haal de achterkant en het glas eruit. Niet dan strak tegen het lijstje een oude panty of een stuk gaas. Zeef gereed? Schep van onderuit de bak papierpulp op en druk water uit de papierpulp door de zeef. Je hebt dan een dun laagje pulp op de zeef liggen. Keer het vel voorzichtig om op een oude theedoek. Leg daarna een theedoek op het natte vel papier. Vervolgens schep je nog een vel papier, dat leg je erbovenop. Maak een stapel van theedoeken en papierpulp.  Leg op de bovenste theedoek een stuk karton en wat zware boeken of stenen. Is je papier na een paar dagen droog? Haal voorzichtig de theedoeken en de papieren los en teken een mooi kunstwerk erop.

Kijk op deze site voor meer handige tips of bekijk dit filmpje van SchoolTV. Ook zijn er kant en klare knutselboxen om zelf papier te maken.

Meer recycletips voor moederdag vind je op de Pinterestpagina van Biologie Plus. Of kijk hier eens voor inspiratie. 

Groep: 4-6 | Leerdoel: leren dat je afval kan recyclen en zo zorgt voor een beter milieu | Materiaal: Oud papier, mixer of keukenmachine, grote bak, zeef (spatdeksel of fotolijstje, panty of gaas en nietjes), oude theedoeken, karton, stenen of boeken en eventueel glitters, kleurstof of gedroogde bladeren of bloemen.  

Foto: Mark Buckawicki

foto Bernadette van Heel door
Bernadette van Heel