Dierenwelzijnsweb

Hoppende konijnen

Lesidee groep 1 t/m 8
Hoppende konijnen

Hoe kun je konijnen bij elkaar zetten zonder dat ze elkaar het hok uitvechten? Hoe kunnen ze graven zonder dat ze via tunnels ontsnappen? Dit soort praktische vragen zijn voor scholen die konijnen verzorgen vaak een groot probleem. 

Dierenwelzijnsweb is een platform met nieuws en tips rondom dierenwelzijn. Dit platform helpt met praktische belemmeringen in dierenverzorging. Dierenwelzijnsweb hanteert als extra hulpmiddel de Schijf van Vier. Hiermee checken verzorgers hoe goed het welzijn van hun dier is. De Schijf van Vier richt zich op gedrag, voeding, gezondheid en leefomgeving. In het dossier ‘Welzijn gezelschapskonijnen’ worden de belangrijkste bedreigingen voor konijnenwelzijn besproken.

Lees hieronder kleine tips die een groot verschil maken en doe inspiratie op uit de reportage op basisschool de Werkplaats uit Bilthoven.

Normaal gedrag
Konijnen zijn echte groepsdieren. Zet daarom altijd minimaal twee konijnen bij elkaar. Het beste is een mannetje en een vrouwtje in een hok. Wel gecastreerd en gesteriliseerd natuurlijk, als je geen babykonijntjes wilt. Zet nooit twee vreemde volwassen konijnen zomaar bij elkaar: ze kunnen elkaar flink verwonden.

Leer de kinderen hoe ze de konijnen moeten oppakken en benaderen. Maak duidelijk dat konijnen levende dieren zijn met een eigen wil. Veel konijnen vinden het fijn om geaaid te worden, maar ze worden meestal liever niet opgetild en ze hebben niet altijd zin om met kinderen te spelen. Leer kinderen hoe ze dit zelf kunnen zien. Op die manier voorkom je ongewenst gedrag naar mensen toe, zoals bijten. 

Goede voeding
Geef konijnen elke dag vers water. Een konijn drinkt gemiddeld 50 milliliter water per kilo lichaamsgewicht per etmaal. Geef het water in een drinkflesje of, nog beter, in een stevige stenen bak. Een konijn heeft veel behoefte aan vezels en moet daarom elke dag onbeperkt hooi krijgen. Daarnaast is het voor de gezondheid van konijnen goed om hardvoer  te krijgen in de vorm van biks, voor de juiste voedingsstoffen in de juiste verhouding. Teveel hiervan maakt echter dik. Geef een volwassen konijn daarom niet meer dan 20 gram brokjes per kilo lichaamsgewicht per dag. Tussendoor geef je af en toe een lekker blaadje sla, een appel of paardenbloemen. Weeg het konijn eventueel om zijn gewicht bij te houden. 

In het weekend en in vakanties is elke dag dieren voeren lastig op scholen. Toch kan het wel! Schakel ouders in; zij zullen het vaak leuker vinden dan je misschien verwacht. 

Goede gezondheid
De tanden van een konijn groeien constant door. Daarom is het geven van ruwvoer belangrijk, zodat de tanden slijten. Anders krijgt het konijn zogenaamde te lange tanden: olifantentanden. De nageltjes moeten ook kort blijven. Laat de konijnen daarom lekker graven en springen. Knip nageltjes eventueel als dat nodig is.

Konijnen hebben inentingen nodig. De konijnenziekten myxomatose  en VHS zijn dodelijke ziektes, waartegen de inenting elk jaar herhaald moet worden. 

Goede huisvesting
Om gezond te blijven hebben konijnen ook veel beweging nodig. Geef ze daarom een vrije uitloop naar een buitenren en maak een graafplek. Metsel tegels als een ondergrondse bak en vul die met zand; konijnen kunnen dan wel graven, maar niet ontsnappen. Maak de omgeving spannend met takjes, buizen, verhogingen, hooi en verstopt voedsel. De konijnen hebben dan altijd wat te doen en dat is goed voor hun welzijn. 

Konijnen kunnen beter tegen kou dan hitte. Zorg daarom dat het hok nooit in de volle zon staat.

Kijk hier voor meer info over het houden van konijnen. 

Groep: 1-8 | Leerdoel: Leren dat het belangrijk is het welzijn van een dier te waarborgen en wat daarvoor nodig is |Materiaal: Hout, zand, voer, steen, water, drinkflesjes, dierenarts, sla, enthousiaste verzorgers (leerlingen, leerkrachten én ouders)

Foto: Worm That Turned

foto Bernadette van Heel door
Bernadette van Heel