Distellimonade
Tot en met september bloeit de akkerdistel in Nederland. Deze distel leent zich perfect voor het maken van honinglimonade. Deze distel kan wel 1,20 meter hoog worden. Het heeft een gladde stengel, maar pas op: de bladeren kunnen venijnig prikken.
Met de klas, eventueel gewapend met handschoenen en scharen, is het mogelijk om heel veel akkerdistelbloemen te plukken. Distels zijn vaak te vinden op verlaten bouwplaatsen, in de duinen of akkerranden. Laat de kinderen ook zeker even ruiken aan de bloemen. Wat ruiken ze? Waarom ruikt dat zo? Doe de verzamelde distelbloemen in de fles en giet er water bij totdat de fles vol zit. Laat het tenminste een nachtje intrekken in de koelkast. De volgende dag is het proeven geblazen. Giet de fles leeg door een trechter met schone doek. Zo blijven de bloemen achter en kun je de limonade drinken. Hou wat (agave) siroop bij de hand voor degenen die hun limonade nog wat zoeter willen.
Groep 3-8 | Doel: inzicht in de bijdrage van bloemengeur aan de voortplanting van planten, ontdekken dat een (wilde) plant voedsel kan zijn voor andere organismen. Materiaal: lege flessen, water, (thee)doek, trechter, locaties met bloeiende distels, optioneel handschoenen, scharen en (agave) siroop.