Ontwerpen met een krukas
Screenshot http://www.natuurentechniek.nl/7-8-beweging-krukas
Met een krukas kun je gemakkelijk zelf een bewegend voorwerp maken. Ga hiermee aan de slag in de klas met behulp van de ontwerpcyclus. Een krukas is een as met één of meerdere krukken, die heen- en weergaande bewegingen omzetten in draaiende bewegingen of omgekeerd. Deze kun je in vele vormen zelf maken. Bekijk dit filmpje of dit filmpje als voorbeeld, maar laat je leerlingen eerst goed zelf nadenken!
Begin door gezamenlijk het probleem te verkennen. Wat heb je nodig om een draaiende beweging te krijgen? Waarmee wordt de draaiende beweging omgezet in een op- en neergaande beweging? Nadat jullie dit gezamenlijk hebben vastgesteld gaan de leerlingen individueel of in groepjes een ontwerpvoorstel maken. Dit kan aan de hand van een bouwtekening, maar mag ook door in de praktijk een onderdeel van de constructie uit te testen opzoek naar de beste oplossing.
Na het maken en bedenken van een ontwerpvoorstel, gaan leerlingen aan de slag met het prototype. Zorg voor voldoende knutselspullen zoals satéprikkers, karton, elastiek, dik ijzerdraad, tangetjes, plakband, lijm, scharen enzovoorts. Als de prototypes klaar zijn, gaan jullie ze testen. Voldoen de prototypes aan het verwachte resultaat? Reflecteer op het ontwerp en bedenk welke aanpassingen het prototype nog beter kunnen laten bewegen. Herhaal de ontwerpcyclus vervolgens opnieuw, net zo lang tot het ontwerp volledig voldoet aan de probleemstelling.
Lees hier meer over de ontwerpcyclus en krijg 7 tips over ontwerpend leren.
Groep: 7 – 8 | Doel: De leerling weet dat je met (tand)wielen draairichting, draaisnelheid en kracht kunt veranderen. | Materiaal: Knutselspullen, zoals satéprikkers, karton, elastiek, dik ijzerdraad, tangetjes, plakband, lijm en scharen.