De natuur als uitvinder

Lesidee groep 5 t/m 8
De natuur als uitvinder

Dinsdag 9 november is het de Dag van de Uitvinders, een mooi moment om eens stil te staan bij grote ontdekkingen uit het verleden waardoor wij nu met meer gemak leven. Denk aan een paracetamol als je hoofdpijn hebt, antibiotica bij een vervelende keelontsteking of een pacemaker bij hartproblemen… dat alles is ontdekt in de afgelopen paar honderd jaar. Klik hier voor de Hall of Fame van de honderd biologische uitvindingen van de laatste honderd jaar, samengesteld door honderden NIBI-leden – een leuke lijst om de les over uitvinden mee te starten. Je kunt de leerlingen bijvoorbeeld hun top 5 beste uitvindingen laten maken en bij de nummer 1 laten vertellen waarom ze die het beste vinden.

 

Maar de Dag van de Uitvinders draait niet alleen om uitvinders uit het verleden, het gaat ook om toekomstig talent! Om in de klas aan de slag te gaan kun je deze drie werkbladen over uitvindingen van de natuur gebruiken: 'zachte landing', 'afblijven' en 'zie me dan als je kan'. De natuur is namelijk slimmer dan je denkt.  Zo hebben sommige planten stekels ter bescherming, kunnen paardenbloemzaadjes zweven op de wind voor een zachte landing en hebben rupsen een uitstekende schutkleur.

 

Wij kunnen veel leren als we kijken naar deze oplossingen van de natuur. In de Hall of Fame staat bijvoorbeeld de uitvinding ‘Geckskin’ van onderzoekers van de Universiteit van Massachussets: een superslim ophangsysteem dat gebruik maakt van hetzelfde mechanisme als waarmee een gekko aan de muur hangt! Met behulp van de werkbladen gaan de leerlingen zelf inspiratie opdoen uit de natuur om problemen uit ons dagelijks leven op te lossen. Op de werkbladen staat de ontwerpcyclus, een cyclus die bij elk ontwerp van pas komt: verken, bedenk, ontwerp, maak en verbeter.

 

Met het eerste werkblad ontwerpen de leerlingen een slimme verpakking voor hun lekkere chocoladereep (of iets anders lekkers) die mensen afschrikt, net als de stekels van een plant. Het mag zo gek zijn als ze kunnen bedenken. In de andere twee werkbladen komen een zachte landing en het maken van een camouflagepak aan bod. Hoe handig zou het zijn als je iets uitvindt waardoor je telefoon nooit meer kapot kan vallen?

 

De werkbladen zijn te downloaden als word bestand, waardoor je zelf ook nog wat kunt toevoegen of aanpassen. Je kunt alle leerlingen hetzelfde werkblad geven of afwisselen voor meer variatie. Aan het einde van de les kunnen de leerlingen hun ideeën aan elkaar presenteren. Wie weet zit er een uitvinding bij die over een paar jaar wereldberoemd is!

 

Foto door Hasmik Ghazaryan Olson op Unsplash

 

foto Nikki Doornhein door
Nikki Doornhein