Lavalamp maken
Ken je die lampen met gekleurde bellen die omhoog en omlaag gaan? Veel mensen gebruiken ze als sfeerlamp in de woon- of slaapkamer. Ze pronken in elke film over de jaren zeventig. Met leerlingen kun je zelf lavalampen maken in de klas. Zo laat je de klas op praktische en speelse wijze ervaren wat dichtheid is.
Om zelf een lavalamp te maken, heb je een doorzichtig en hoog glas nodig. Het kan ook met een plastic of glazen fles. Vul dit voor tweederde deel met water. Giet er een laagje zonnebloem- of olijfolie bij van ongeveer twee centimeter. Je zult zien dat het laagje olie op het water drijft. Dat komt doordat olie een lagere dichtheid heeft dan water en daardoor lichter is. Ligt de olie stil op het water? Gooi er dan wat keukenzout bij. Het zout trekt de olie in bellen omlaag. Eenmaal op de bodem laat het zout de olie los. Dan bubbelt de olie weer omhoog uit het water. Na een tijdje staat het water en de olie weer stil. Door opnieuw zout toe te voegen kun je het een paar keer herhalen. Met meer zout zijn er meer belletjes. Met minder zout kun je het vaker opnieuw doen.
Voor een echt lavalampeffect giet je wat gekleurde aanmaaklimonade bij je mengsel. Maak het lokaal donker en hou een zaklamp onder het glas. Strooi het zout op het water-oliemengsel en aanschouw je eigen lavalamp.
Dit filmpje van Disney XD demonstreert het maken van de lavalamp. Na 5:45 minuten volgt uitleg over hoe het werkt.
Groep: 6-8 |Doel: De leerling weet dat als de opwaartse kracht groter is dan de zwaartekracht, voorwerpen in het water gaan drijven. Als de opwaartse kracht kleiner is dan de zwaartekracht, zal het voorwerp zinken | Materiaal: doorzichtig hoog glas of een fles, zonnebloem- of olijfolie, keukenzout, aanmaaklimonade, zaklamp.