Doe mee met de Nationale Bijentelling

Lesidee groep 5 t/m 8
Doe mee met de Nationale Bijentelling

De Nederlandse wilde bijen zijn in gevaar. Meer dan de helft van de soorten is bedreigd, terwijl bijen erg belangrijk zijn voor de bestuiving van ons voedsel. De bedreiging van de bij komt vooral door een gebrek aan voedsel en plekken voor een nest.

Zorg met je klas voor een bij-vriendelijke omgeving. Brainstorm over wat een bij graag om zich heen zou willen, bouw jullie eigen bijenhotel of maak een bijenrestaurant. Dit is een tuin speciaal met bijenplantjes. Wil jij zo’n mooie gevarieerde tuin waarin bijen graag leven? Speciaal voor scholen zijn deze bijenbloemenzaaipakketten te bestellen.

Jonge koninginnen
Om de bijen goed in de gaten te houden, vindt de Nationale Bijentelling plaats. Ga in de week van 8 april met de klas naar buiten en tel alle soorten hommels die je ziet. Hommels zijn namelijk ook bijen maar dan met een lekker warm bontjasje. De grote hommels die je nu ziet vliegen zijn jonge koninginnen die overwinterd hebben en waarschijnlijk net een nestplaats hebben gevonden bijvoorbeeld in een oud muizenholletje.

Help de bijen en doe met je klas mee aan de Nationale bijentelling. Hoe doe je mee?
In tweetallen krijgen de leerlingen een bloemrijk stukje grond aangewezen. Hier tellen zij een kwartier lang alle hommels die het stukje grond bezoeken. Na afloop worden alle resultaten verzameld en kun je deze invullen op dit formulier.
Door het koude weer afgelopen weekend is de bijentelling dit jaar tot en met 19 april. Al meer dan 30.000 bijen zijn geteld, waarvan meer dan 12.000 keer de honingbij. Doe met de klas deze week nog mee en help mee aan de actie Nederland Zoemt. 

Vooraf aan de telling zijn er verschillende lesmogelijkheden om de leerlingen bekend te maken met de verschillende hommels. Bespreek de verschillende soorten hommels aan de hand van zelfverzonnen namen, maak drophommels of oefen met een determinatietabel.

Materialen bijenhotel:
-          Ronde takken
-          Houten planken
-          Holle stengels (bamboe of riet)
-          Klei
-          Boomstam
-          Boor
-          Schuurpapier
-          Evt. kippengaas

Groep 5-8 | 1 uur

Doel: Leerlingen weten waarom bijen belangrijk zijn, welke soorten voorkomen en hoe bijen te behouden zijn.


Foto: Wikipedia

foto Maaike van den Hil door
Maaike van den Hil