Bouw zelf een raket

Iedereen heeft vast wel eens een ‘ster’ aan de hemel gezien die langzaam door de lucht bewoog. Grote kans dat dit een satelliet of ruimtestation was. Om bij het ruimtestation te kunnen komen heb je een raket nodig. Maar hoe wordt zo’n raket eigenlijk gelanceerd? Wat zijn krachten eigenlijk en welke komen bij een lancering kijken? Maak samen met je leerlingen een waterraket en kom erachter welke krachten nodig zijn om hem de lucht in te krijgen.
Een raket maak je van een petfles. Hoe doe je dat? Het enige wat je nodig hebt behalve de petfles, zijn een kurk of rubberen dop, een fietsventiel en -pomp, een rubberslangetje, een boortje, lijm en water.
Bouw eerst de aandrijving van de raket. Pak een kurk die goed in de petfles past. Boor een gaatje door de kurk, zo groot dat het rubberslangetje er precies in past. Lijm het uiteinde van het slangetje muurvast in de kurk. Lijm aan de andere kant van het slangetje het fietsventiel vast. Bouw vervolgens het lanceerplatform: een paaltje waar de fles tegenaan staat voldoet, maar uitdagender is om je leerlingen zelf een geschikt platform te laten ontwerpen. Hoe zorg je dat de raket rechtop blijft staan, niet omvalt en bij lancering loskomt van het platform?
Versier eventueel de petfles, zodat deze eruitziet als een echte raket. Als alles klaar is, vul je de petfles voor een derde met water. Druk vervolgens de kurk met het slangetje op de fles. Zet de petfles ondersteboven in het lanceerplatform. Sluit de fietspomp aan op het ventiel. De raket is klaar om af te vuren! Ga zo ver mogelijk van de raket af staan, begin met pompen… en kijk wat er gebeurt.
Hoe hoog kwam de raket? Hoe kun je dit meten? Wat zouden de leerlingen aan het ontwerp verbeteren om hem hoger de lucht in de krijgen? Duik opnieuw de ontwerpcyclus in en verbeter het record.
Groep: 6 - 8 | Doel: De leerling weet dat er verschillende krachten zijn en dat een kracht een voorwerp sneller of langzamer kan laten bewegen. | Materiaal: petfles, kurk of rubberen dop, fietsventiel, rubberslangetje, boortje, lijm en fietspomp.
Bron: Sterrenkids
Filmpjes met achtergrondinformatie:
- ‘Ontdek de ruimte met André Kuipers’ (vanaf 15:30 min.)
- Hoe gaat een raket de lucht in? (SchoolTV)