Bouw een waterraket

Lesidee groep 5 t/m 8
Bouw een waterraket

Lekker mobiel bellen, de weg vinden met je Tom Tom, het zou allemaal niet kunnen als de raket nooit was uitgevonden. Want de satellieten die om de aarde zweven zijn allemaal met raketten de ruimte ingeschoten. Hoe werkt een raket? Onderzoek dat door met je klas een waterraket te bouwen van huis, tuin en keukenmiddelen.

De waterraket laat mooi in de praktijk zien hoe de belangrijke natuurkundige wet van Newton –actie=reactie– werkt. Vrij vertaald zegt de wet dat als voorwerp A kracht uitoefent op voorwerp B, dat voorwerp B dan een even grote tegengestelde kracht uitoefent op A. Iets wat je heel makkelijk ervaart als je probeert een muur omver te duwen. De muur duwt even hard terug.

Bij de waterraket wordt water heel hard de fles uitgeduwd en hierdoor vliegt de fles in tegenstelde richting weg. Om van een lege petfles een raket te bouwen heb je allereerst het volgende nodig: een petfles, een kurk die de petfles afsluit en een ventiel. 

Knip het ventiel in zijn geheel uit een oude binnenband. Boor een gat in de kurk en draai het schroefdraad van het ventiel in de kurk. Hiervoor moet je eerst het ventiel van het schroefdraad draaien. Daarna draai je het ventiel er weer op. Zorg dat kurk stevig op de petfles past. Nu kan het lanceren beginnen. 

Vul de fles tot maximaal een derde vol met water. Sluit de fles met de kurk. Zorg dat de fles niet om kan vallen door de fles een staander te geven, in een emmer te lanceren of maak een geleider met een rietje of buisje en tape. En dan: pompen maar! Maak er een wedstrijd van, welk groepje bouwt de raket die het hoogste vliegt?

Tip: Als alternatief voor het fietsventiel kun je ook een ventielnaald kopen in een sportwinkel om ballen mee op te pompen.

Download het werkblad van Space Expo Noordwijk.
Bekijk een filmpje van Janniks raketlancering.

Groep: 5-6-7-8 | Leerdoel: de leerling maakt kennis met de derde wet van Newton: Actie=Reactie. Materiaal: PET-fles, oude binnenband, boor, water, fietspomp, karton, tape, rietje of buisje. 

 

 

foto Tycho Malmberg door
Tycho Malmberg