Kikkers ontdekken
De paddentrek is weer begonnen! Dat betekent dat padden en kikkers zich weer gaan voortplanten en er binnenkort padden- en kikkerdril te vinden is in de sloot (van half maart tot begin april). Wat weten de leerlingen al van kikkers en kikkerdril?
Ga met de klas op ontdekkingstocht en schep wat kikkerdril uit de sloot. Hoe weet je of je padden- of kikkerdril voor je hebt? Padden leggen hun eitjes in slierten, geleiachtige knikkers met een zwarte stip, het eitje, erin. Kikkers leggen hun eitjes allemaal bij elkaar op een hoop en ziet er voor de rest hetzelfde uit als die van de padden. Het grote verschil zit hem dus in de sliert!
Doe de kikkerdril in een glazen bak die half gevuld is met slootwater. Waterplanten en een zuurstofsteentje zijn ook sterk aan te raden om het zuurstofniveau op peil te houden. Het water moet minimaal één keer in de week worden ververst met slootwater. Zo is de bak weer vrij van kikkerpoep en vol met voedingsstoffen voor de kikkervisjes. Zij eten namelijk algjes en watervlooien. Om ze van genoeg eten te voorzien, wordt het aangeraden een klein beetje visvoer in de bak te strooien.
Na een aantal weken beginnen de kikkervisjes te transformeren. Langzaam krijgen ze achterpoten en voorpoten, en de staart verdwijnt. Zorg daarom dat er in de bak ook plekjes zijn waar de kikkertjes op kunnen zitten, zoals stenen en drijfhout of een stukje grond. Laat ook een animatie van deze transformatie zien. Als de kikkertjes eruit zien als echte mini-kikkers, is het tijd om ze weer uit te zetten in hun eigen slootje. Het is namelijk verboden om kikkers te houden. Maak hier een mooi uitzettingsfeestje van!