Luister naar de zee

Lees, kijk, speel
Luister naar de zee

Wie deze zomer op vakantie is geweest naar de kust mist wellicht het geluid van de ruisende zee of de krijsende meeuwen. Het boek Luister naar de zee brengt toehoorders weer even terug naar zonnige vakantie-oorden. Ja: toehoorders, want het boek bevat niet alleen tekst, maar ook geluidsfragmenten.

Alle zeeën en oceanen lijken ogenschijnlijk misschien op elkaar, maar Luister naar de Zee laat zien dat elke oceaan zijn eigen typische fauna heeft. Onze eigen Noordzeekust is bijvoorbeeld betrekkelijk ondiep met een groot verschil tussen eb en vloed, waar maar weinig dieren tegen bestand zijn. Vooral zeepieren, kokkels en krabben kunnen er goed tegen. Maar ook talloze vogelsoorten komen er voor, en zeehonden, die je met een druk op de knop kunt beluisteren.

De Middellandse Zee blijkt veel tropischer, maar ook dieren uit koudere wateren voelen zich er thuis, waardoor er veel onderwaterleven is. Op de gedetailleerde tekeningen zijn onder andere een schorpioenvis, octopus en murene te zien. In de Atlantische Oceaan leeft de grootste onderwatersoort: de blauwe vinvis, en nog meer grote soorten als de reuzenmanta, lederschildpad en hamerhaai. Zo komen ook rotskusten, koraalriffen, de diepzee en de Noordelijke IJszee voorbij.

Leerzaam is dat elke type oceaan zijn eigen kenmerkende soorten heeft en ook waardoor: bijvoorbeeld door warme golfstromen, gebrek aan licht of getijdeverschillen. De teksten zijn niet erg uitgebreid, maar de kleurrijke sfeerplaten weten de aandacht lang vast te houden. Een overzichtsplaat laat zien hoe ver zonlicht eigenlijk reikt en waar de mysterieuze donkere diepzee begint.

Leuk detail zijn de geluidsfragmenten, al blijkt het soms lastig indrukken: het icoontje op de bladzijde correspondeert met een oppervlakkige knop achterin het boek, waardoor zeker bij de eerste bladzijdes stevig drukken is vereist. Ook klinken niet alle geluiden even duidelijk: de zeehond heeft meer weg van gakkende ganzen, en de jagende potvis is net een soort grasmaaier.

De krijsende meeuwen en de ruisende golven klinken echter heel natuurgetrouw. Ze brengen je in gedachten meteen terug naar het strand. Alleen het zand tussen je tenen ontbreekt nog.

Luister naar de zee
Holger Haag en Manfred Rohrbeck
De Vier Windstreken
ISBN 9789051163124
Hardcover, 18 pagina’s, 15,95 euro

foto Maartje Kouwen door
Maartje Kouwen