Newtons knikkerbaan – wetenschappelijk activiteitenboek
Vul eens een emmer voor de helft met water en zwaai deze in de rondte boven je hoofd. Maak je maar geen zorgen, je blijft droog! Hoe kan dat? Het antwoord is: krachten! En dat is precies waar je meer over leert in dit wetenschappelijke activiteitenboek. Want van magnetische zweeftreinen tot de hefbomen in je eigen lichaam, overal zijn krachten te vinden.
Met Newtons knikkerbaan begin je met het bouwen van – je raadt het al – een knikkerbaan. Het boek bestaat uit twee delen: een grote bouwdoos en een dun opdrachtenboekje met daarbij een stappenplan voor het bouwen van de baan. Dit is nog een hele klus, waarbij hulp van een volwassene (voor het gebruik van een scherp mes) wel nodig is. Maar dan heb je ook wat! Met behulp van je zelfgebouwde knikkerbaan en allerlei andere alledaagse voorwerpen doe je verschillende proefjes over krachten. Je bouwt bijvoorbeeld een Hovercraft met een ballon, waardoor je een bord laat zweven. Of een schroef, waarmee je water van onder naar boven kan laten lopen!
Aan de hand van deze proefjes krijg je eigenlijk een natuurkundeles over krachten. Ze komen allemaal aan bod; zwaartekracht, wrijvingskracht, middelpuntzoekende kracht, maar ook onderwerpen als energie, hellingen en ga zo maar door. Alles op een vereenvoudigde manier en met mooie illustraties ter verduidelijking, zodat deze soms best moeilijke materie voor kinderen goed te begrijpen is. Ook zijn er een hoop wist-je-datjes te vinden. Want wist je dat je elke dag 1,25 cm krimpt door zwaartekracht? Of dat energie nooit wordt gemaakt en ook nooit verdwijnt?
Bomvol weetjes en proefjes daagt dit boek uit om op een creatieve wijze alles te leren over krachten. Want die zijn overal om je heen!
Voor kinderen van 8 jaar en ouder.
Titel: Newtons Knikkerbaan
Schrijver: Rob Colsen
Illustraties: Eric Smith / Beehive Illustration
Vertaling: Saskia Martens
Uitgever: Davidsfonds Infodok
ISBN 978 90 5908 945 7
Hardcover, 64 pagina’s, €10,00
Kan je geen genoeg krijgen van al die proefjes over krachten? Op onze site zijn een hoop lesideeën te vinden! Bouw bijvoorbeeld een heteluchtballon in de klas of ontwerp een superzwever. Of klik hier voor nog meer ideeën.