Is er leven op je neus? Jazeker!

Lees, kijk, speel
Is er leven op je neus? Jazeker!

Is er leven op je neus? Jazeker! En niet alleen daar, maar eigenlijk overal op aarde krioelt het van de microben. Over die wonderlijke wezentjes gaat Is er leven op je neus?, een prentenboek van Christian Borstlap, met eigen illustraties én toelichtingen van vader Ad Borstlap, die tevens microbioloog is. In 56 pagina’s maak je kennis met allerlei microben, die niet alleen op heel veel plekken voorkomen en met enorm veel zijn, maar die ook nog tot allerlei bijzondere dingen in staat zijn. Kern van het verhaal: microben zijn fantastisch, en dat zie je duidelijk terug.

 

Zoals gebruikelijk bij prentenboeken stelen de illustraties de show, en in dit geval zijn die net even anders dan anders. De afbeeldingen zijn vrij grafisch en sober, met zachte kleuren en grote vlakken. De microben zelf zijn bonte, vrolijke figuurtjes die absoluut geen angst opwekken. Met zulke gezellige, aaibare darmbewoners of rotte-appel-snoepers zou iedereen blij zijn. De eenvoud van de plaatjes geeft echter wel minder gelegenheid tot ‘spoorzoeken’ en vallen er minder details te ontdekken, wat vaak juist zo’n leuk onderdeel is van het voorlezen uit een prentenboek.

 

De illustraties verbeelden in veel gevallen wel mooi de tekst op de betreffende pagina. Zo is er de spread waarin microben als kleine pacmannetjes het voedsel uit de darmen verteren, en eentje waarin bacteriën met een rietje van een plas olie slurpen. En een bacterie die een scheet laat is natuurlijk altijd leuk.

 

In helderheid van de taal schiet het boek soms tekort, met termen als ‘biologisch afbreekbaar’ en ‘zuurstof’ die verder niet worden uitgelegd. De verdieping achterin het boek biedt hierbij ook geen soelaas, want die maakt de boel juist wat ingewikkelder en gaat bijvoorbeeld over cyanobacteriën en koolzuur- en methaangas. Het is dus zeker een goed idee om de informatie van tevoren door te nemen – voor volwassenen zijn de verdiepende teksten achterin namelijk wel zeer verhelderend -  om voldoende uitleg te kunnen geven bij de teksten uit het boek. En als de kleuters dan uiteindelijk aan hun ouders kunnen uitleggen wat biogas is, is de kick des te groter.

 

Is er leven op je neus? biedt een mooi startpunt om met de klas te leren over microben, maar bevat op zichzelf net iets te ingewikkelde informatie om kleuters echt mee te slepen in het hele verhaal. In een ruk uitlezen is er dus niet bij, maar misschien is dat ook helemaal niet nodig met zo’n enorme microwereld vol geheimen en verrassingen.

 

Is er leven op je neus?

Christian Borstlap

Moon

ISBN 978 90 488 6136 1

Hardcover (ook beschikbaar als e-book), 56 pagina's, €19,99

foto Karlijn Keessen door
Karlijn Keessen