Wetenschap: Wie is de baas?

Natuurnieuws
Wetenschap: Wie is de baas?

Worden dieren en mensen geboren als leiders, of moeten ze hun plekje tijdens hun leven zelf bevechten? Dat is een vraag waarover veel slimme koppen zich het hoofd hebben gebroken. Een groepje wetenschappers wilde wel eens het echte antwoord weten, en zette op een rijtje wat er zoal bekend is over leiderschap in de natuur.

Ze vonden allerlei soorten onderzoeken, van biologisch tot psychologisch, over dieren als chimpansees, meerkatten, olifanten en natuurlijk ook mensen. Bij verreweg de meeste soorten blijken leiders te moeten strijden voor hun positie: de grootste en sterkste dieren worden de baas. Dat geldt ook wel enigszins voor mensen, al gaan die tegenwoordig uiteraard niet meer met elkaar op de vuist. Menselijk leiderschap blijkt ook uitzonderlijk doordat mensenleiders relatief erg weinig macht hebben over hun onderdanen.

Ook hyena’s hebben een bijzonder leiderschapssysteem. Bij deze soort gaat het er niet om wat dieren zelf presteren, maar van wie ze afstammen. Hyenatroepen zijn strikt hiërarchisch georganiseerd, waarbij alle vrouwtjes hoger staan de mannetjes. Jonge hyena’s erven de sociale rang van hun moeders.


Foto: David D. Green

foto Jeroen Scharroo door
Jeroen Scharroo