Breng de waterkwaliteit in kaart als een echte onderzoeker!

Natuurnieuws
Breng de waterkwaliteit in kaart als een echte onderzoeker!

Wist je dat we een paar generaties geleden nog water uit de rivieren konden drinken? Nu is het water op veel plaatsen in Nederland te vervuild en moet het eerst gezuiverd worden. Maar hoe is het met de waterkwaliteit bij jou in de buurt? Door op vrijdag 28 mei 2021 mee te doen aan het project ‘Alle Scholen Verzamelen’ kunnen we met veel groepen 7 en 8 door heel Nederland de waterkwaliteit in kaart brengen. Met dit ‘citizen science’ project speciaal gericht op basisschoolleerlingen leren kinderen dat een goede kwaliteit van water erg belangrijk is. Geef jij les aan de onderbouw? Onderaan dit bericht vind je een onderbouwlesidee over waterkwaliteit.

 

Het project ‘Alle Scholen Verzamelen’ wordt georganiseerd door de wetenschapsknooppunten in Nederland, in samenwerking met onderzoekers van Stichting Drinkable Rivers. Zij willen weer een wereld met drinkbare rivieren, want een gezonde rivier betekent ook een gezonde leefomgeving. Nu kun jij hier dus met je klas aan meewerken! De kinderen leren wat wetenschap is en ze helpen een echte wetenschapper met zijn onderzoek door er met zijn allen op uit te gaan en wetenschappelijke methoden te gebruiken. Hoe moet je een verwachting formuleren en testen? De leerlingen leren het allemaal in de 2021 editie van Alle Scholen Verzamelen, die aansluit bij de kerndoelen 40 t/m 46 van natuur en techniek.

 

Deelname aan ‘Alle Scholen Verzamelen’ is gratis, alleen de verzendkosten voor het terugsturen van de monsters zijn voor de school. Je kunt je via deze link inschrijven voor het project. Na inschrijven ontvang je een onderzoekskit voor de leerlingen met hierin meetinstrumenten voor het meten van onder andere de zuurgraad (pH), aanwezigheid van e.coli in het water, stroomsnelheid, diepte en helderheid. Deze metingen kun je op 28 mei 2021 kunt doen bij een beekje, sloot of rivier in de buurt. Daarbij ontvang je ook lesboekjes voor de leerlingen, lesinstructie voor de leerkracht en een interactief webinar van wetenschapper Li An Phoa, oprichter van Stichting Drinkable Rivers. Nadat de monsters en metingen zijn uitgevoerd, kunnen de onderzoekskit en de monsters worden teruggestuurd naar het lab waar de kit kan worden hergebruikt en de monsters door de wetenschappers worden onderzocht.

 

Vind je dit onderwerp interessant? Er is ook een optie om een projectweek over rivieren en waterkwaliteit te doen met de klas in de week van 28 mei. Inspiratie hiervoor kun je vinden op deze website. ‘Alle Scholen Verzamelen’ is alleen voor de groepen 7 en 8, omdat zij over voldoende vaardigheden beschikken voor het onderzoek. Geef jij les aan de onderbouw en wil je ook wat doen met waterkwaliteit? Met dit lesidee kun je de leerlingen kennis laten maken met vervuild en schoon water. De leerlingen gaan een filter maken om zelf oppervlaktewater te zuiveren. Ook hier wordt duidelijk dat schoon oppervlaktewater belangrijk is, ook voor ons drinkwater.

 

 

Foto: Wikipedia

 

 

foto Nikki Doornhein door
Nikki Doornhein