Wetenschap: Vleermuis niet van slag door rood licht

Natuurnieuws
Wetenschap: Vleermuis niet van slag door rood licht

Franjestaart in volle vlucht. Foto: Kamiel Spoelstra / NIOO-KNAW

Wanneer de duisternis valt en de nachtrust lonkt, ontwaken vleermuizen juist uit hun slaap. In het donker begint voor hen de jacht op lekkere insecten. En dat is slim, want er zijn ’s nachts weinig concurrenten en ze zijn tegelijkertijd onzichtbaar voor gevaarlijke roofdieren. Maar helaas gooit kunstmatig licht van bijvoorbeeld lantaarnpalen en kantoren roet in het eten: vleermuizen mijden die gebieden. Tenzij het licht rood is, ontdekten Wageningse onderzoekers (31 mei, Proceedings of the Royal Society B). Dan vliegen ze rond alsof er niks aan de hand is.

Actief
De biologen kwamen hier achter door te kijken hoe actief verschillende vleermuissoorten in het wild zijn bij verschillende soorten verlichting. In een gebied waar vleermuizen normaal gesproken ongestoord hun gang gaan, installeerden ze LED-lampen met drie soorten licht: rood, groen en wit. De vleermuizen meden het witte en groene licht, maar raakten bij rood licht niet van slag. Daarbij waren ze net zo actief als in de duisternis.

Straatverlichting
En dat is wel zo handig om te weten. Vooral zeldzame, langzaam vliegende soorten zijn bang voor bijvoorbeeld uilen. Deze vleermuissoorten, zoals de grootoorvleermuis of franjestaart, wagen zich niet in het licht. Kleine moeite dus om bijvoorbeeld straatverlichting alleen met rood licht te voorzien. Dan zien wij nog steeds de weg en kunnen vleermuizen moeiteloos op jacht naar hun lekkere hapjes. Win-win.

foto Steijn van Schie door
Steijn van Schie