Wetenschap: Poep in je mond?

Natuurnieuws
Wetenschap: Poep in je mond?

Op maar liefst 60 procent van de tandenborstels die de Amerikaanse microbioloog Lauren Aber onderzocht vond ze coliforme bacteriën. Voor wie dat niet zoveel zegt: dat zijn bacteriën die in groten getale voorkomen in poep. De tandenborstels had Aber verzameld op badkamers van Amerikaanse studentenhuizen, waarvan meerdere studenten gebruikmaken. Ook dat kon ze terugzien aan de bacteriën op de tandenborstels: 80 procent van de kleine bewonertjes van elke tandenborstel bleken afkomstig van iemand anders dan de eigenaar.

Al die bacteriën zijn letterlijk komen aanvliegen op de tandenborstels, verklaart de microbioloog. Wie na het toiletgebruik doorspoelt, doet daarmee miljoenen minuscule waterdruppeltjes door de ruimte opspatten. Die kunnen wel 5 meter rondvliegen, voordat ze ergens landen. En die waterdruppeltjes bevatten alles wat ook in het toilet lag…

Aber achterhaalde ook dat het niet veel uitmaakt hoe de studenten hoe tandenborstel schoonmaken: spoelen met koud of met warm water, of zelfs met mondwater. Van de met mondwater gespoelde tandenborstels was zelfs 100 procent geïnfecteerd met poepbacteriën. Ook wie denkt de bacteriën buiten te sluiten met een beschermhoesje, komt bedrogen uit. Ook dan is er nog kans op besmetting. Ook blijft een afgedekte tandenborstel lang vochtig; in deze broeierige omgeving groeien bacteriën extra goed. 

‘De belangrijkste zorg is niet de aanwezigheid van je eigen ontlasting op je tandenborstel, maar eerder wanneer een tandenborstel besmet is met ontlasting van iemand anders, die bacteriën, virussen of parasieten bevat die geen deel uitmaken van je normale flora’, becommentarieert Aber zelf haar ontdekking. Wie andermans poepbacteriën binnenkrijgt, kan er onder meer diarree door oplopen. 

Daarmee is niet gezegd dat mensen direct ziek worden van een bacterietje meer of minder: poepbacteriën zijn namelijk overal. Tv-programma MythBusters deed eens een vergelijkbaar onderzoek als Aber, en vond net als zij veel poepresten op tandenborstels. Ook op tandenborstels die ze in een glas op hun bureau hadden bewaard. Nog een grappig weetje: op de meeste wastafels leven meer bacteriën dan in een gemiddeld toilet. Het menselijk immuunsysteem weet prima raad met al die bacteriën, en schakelt ze meestal uit voor ze enig kwaad kunnen uitrichten.
Voor wie het toch een vies idee vindt na elke toiletgang besproeid te worden met een onzichtbare poepmist, is er een simpele oplossing. Sluit de wc-deksel voordat je doorspoelt, en voorkom dat miljoenen bacteriën om je oren en tandenborstel vliegen.

Wil je een onderzoek doen met poep in de klas? Doe hier inspiratie op!

Foto: Wikimedia 

foto Jeroen Scharroo door
Jeroen Scharroo