Vogelboeken voor in de klas

Lees, kijk, speel
Vogelboeken voor in de klas

Vogelboeken voor in de klas

Met Pasen staan niet alleen eieren centraal, maar ook de vogels. Biologie Plus selecteerde daarom de top-3 van vogelboeken voor in de klas.

 

De ware grootte van elke vogel

Wie is hier de grootste? voegt iets toe aan vogelboekenland wat duidelijk nog ontbrak: het op grootte schatten van vogels die je ziet in achtertuin of bos. Want op losse plaatjes lijkt een zwarte roodstaart immers even groot als een merel of een kauw. Handig: in dit boek is van een beknopt aantal soorten elke vogel op ware grootte afgebeeld, én een tweede plaatje geeft de grootte ten opzichte van andere vogelsoorten weer. Past de vogel niet op een pagina? Dan is de pagina zelfs uitklapbaar. Op de haarscherpe – en dus soms heel grote – foto’s is elk detail te zien. Veel ruimte voor tekst blijft er dan niet over, maar een luchtig verhaaltje en enkele belangrijke steekwoorden volstaan prima in dit eenvoudige, maar treffende boek.

Wie is hier de grootste? – onze vogels op ware grootte
Daniela Strauss
Fontaine Uitgevers
ISBN 9789059567177
hardcover, 38 pagina’s, 14,95 euro

 

Vogels spotten en op naam brengen

Vogelgids voor kids is er eentje uit de categorie determinatieboeken. Maar niet zomaar een: dit determinatieboek is speciaal gemaakt voor kinderen. Duidelijke tekeningen over de opvallendste kenmerken en korte verhaaltjes moet het mogelijk maken 116 bekende vogelsoorten op naam te brengen. Het opzoeken van de juiste vogel in het boek kan wel wat bladerwerk vergen: die zijn geordend per leefplek als: in de buurt van huizen, bomen of aan het water. Maar waar hoort een vogel in een bosrijke tuin omgeven door land en water dan? Het boek geeft ook tips over het uitzoeken van een geschikte verrekijker, de beste plekken om vogels te zien, en manieren om vogels te lokken.

Vogelgids voor kidsVogelgids voor kids
Marc Duquet
Kosmos Uitgevers
ISBN 9789021563763
Paperback, 192 pagina’s, 14,99 euro

 

Verfrissende kijk op het vogelrijk

Toegegeven: dit boek bevat niet alleen maar vogels – maar wel veel. Ook in andere opzichten is dit een afwijkend boek. De illustraties zijn niet alledaags of zelfs natuurgetrouw; met pentekeningen en veel vlekkerige kleuren maakte de illustrator bijna striptekening-achtige platen. De combinaties van dieren in deze tekeningen zijn nog het meest opzienbarend: een plaat over ‘de grote verleiders’ bevat bijvoorbeeld een fazant, geelbroekmanakin en prieelvogel; in ‘de nachtbrakers’ spelen een kerkuil, kiwi en tapir een rol; en in ‘de pijlsnellen’ zijn onder meer een kwartel, libel en slechtvalk (niet) te zien. Met opmerkelijke indelingen en gekke tekeningen biedt  het tekstloze Vreemde vogels, bizarre beesten een verfrissende kijk op het vogelrijk. Bekroond met Vlag en Wimpel 2015. 

Vreemde vogels, bizarre beesten
Adrienne Barman
Querido
ISBN 9789045117164
Hardcover, 224 pagina’s, 22,50 euro

foto Maartje Kouwen door
Maartje Kouwen