Top drie van de mooiste dierenboeken

Lees, kijk, speel
Top drie van de mooiste dierenboeken

Buitengewone dierenfeitjes
Het Buitengewone Beesten Boek is een waardige opvolger van Het Bijzondere Beestjes Boek. Een boek van flink formaat dat bol staat van de dierentekeningen en -feitjes. Op elke twee pagina’s staat een diersoort centraal en vind je alle antwoorden op goed bedachte dierenvragen. Waarom heeft een tijger strepen? Lachen hyena’s echt? En: hoe sluw is een wezel? De wat schreeuwerige tekeningen zijn niet altijd even natuurgetrouw, maar vormen samen wel een bonte verzameling die je bijna doen vergeten dat je ook nog iets opsteekt in het kleurenspektakel. Het is raadselachtig waarom sommige pagina’s plots een kwartslag gedraaid zijn, maar aan de inhoud doet dat niets af. De zoekvragen en verstopte pootafdrukken maken deze vrolijke dierenencyclopedie tot een waar kijk-, leer- en zoekboek.

Het Buitengewone Beesten Boek
Yuval Zommer
Lemniscaat
ISBN 9789090477
Hardcover, 64 pagina’s, 14,95 euro


De insectenwereld binnenstebuiten
Wie niet zoveel heeft met insecten, denkt daar na het lezen (of bekijken) van het prentenboek Insectenrijk wel anders over. Het boek zet op elke pagina een kleurrijk insect of een groepje insecten in de schijnwerpers. De soms wat enge beestjes met harige poten of sprieterige uitsteeksels krijgen in tekenvorm iets zachtaardigs waar je enkel met fascinatie naar kijkt. De reuzenweta bijvoorbeeld –volgens de beschrijving een ‘angstaanjagende verschijning’ die meer weegt dan een muis – zou je zo op je hand willen zetten. Vooral de orde halfvleugeligen bevat fascinerende en kleurrijk uitgedoste exemplaren als wantsen en lantaarndragers. De beknopte teksten zijn kort genoeg om de aandacht vast te houden en lang genoeg om de belangrijkste wapenfeiten te delen. Een boek dat je anders naar insecten doet kijken. 

Insectenrijk – een schatkamer vol wonderlijke wezens
Susie Brooks
Fontaine Uitgevers
9789059567481
Hardcover, 60 pagina’s, 16,95 euro


Onthullende dierenwereld
Toegegeven, dit pareltje staat al even in de kast, maar verdient zeker een plekje in deze lijst. Het concept van Dierenwereld is even treffend als eenvoudig: horizontale flappen laten telkens twee werelden binnen eenzelfde gebied zien. De binnen- en buitenkant van de rotsen in de bergen bijvoorbeeld, de dieren rond en ín de waterplas op de savanne, en de dieren op de bosbodem en onder de grond. Met de speelse tekeningen vol detail komen sprookjesachtige werelden tot leven. Al zullen voor sommigen de dieren misschien iets te zoet zijn afgebeeld, met hun lieve oogjes. De teksten zijn daarentegen wat droog en niet altijd even inhoudelijk origineel, maar ook niet al te lang. Op een schoolplaatachtige manier plaatst het boek dieren en planten op een realistische manier in de bijbehorende natuur. Bladersucces gegarandeerd. Maar wat doet die pauw op de savanne?

Dierenwereld – ontdek de wonderen van de natuur
Hanako Clulow
Veltman Uitgevers
ISBN 9789048313396
Hardcover, 40 pagina’s, 14,95 euro

foto Maartje Kouwen door
Maartje Kouwen