Openhartig anatomieboek

Lees, kijk, speel
Openhartig anatomieboek

Wie het boek Anatomie openslaat kan zomaar met zijn vingers verstrikt raken in een spijsverteringsstelsel. Of een hart- en vaatstelsel, skelet of zenuwstelsel. Het boek geeft namelijk letterlijk allerlei doorkijkjes, waarbij je al bladerend precies ziet hoe spieren, botten en bloedvaten over elkaar heen lopen in het lichaam.

Hersenpan
Verderop zoomt het boek verder in, op specifieke organen en zintuigen bijvoorbeeld. Door een hersenpan op te lichten zie je precies waar welk hersengebied zit, achter de ribben zitten de longen verborgen, en achter de flap van het oog zijn mooi de zenuwen en lenzen te bewonderen. Zo biedt het boek op vrijwel elke pagina een leuke verrassing.

Ingenieus
En dat niet alleen: ook in de tekst is er veel te ontdekken. Naast korte wetenswaardigheden – waar inhoudelijk wel wat op valt af te dingen – bevatten de pagina’s ook langere stukken tekst met uitleg. Die zijn soms alleen een wat droge opsomming van hoe bijvoorbeeld het oor in elkaar zit, maar vaak ook uitleg over de ingenieuze werking van onder meer zicht, tastzin en smaak.

Lijm
Zelfs wie niet het boek van Ademhaling tot Zenuwstelsel leest, zal al bladerend nieuwe inzichten op doen. De flappen nodigen uit om meer over het lichaam te ontdekken en de opzienbarende feitjes wakkeren de fascinatie nog verder aan. Enige kanttekening: houd een potje lijm in de aanslag, want heel goed vast zitten de vele flappen niet.

Anatomie – zo zag je het menselijk lichaam nog nooit
Hélène Druvert
Fontaine Uitgevers
ISBN 9789059567306
Hardcover, 80 pagina’s, 24,95 euro

 

foto Maartje Kouwen door
Maartje Kouwen