Mooi vogelboek mét inhoud

Lees, kijk, speel
Mooi vogelboek mét inhoud

Er gaat geen maand voorbij of er is wel een vogel die zijn biezen pakt en vertrekt, op zoek naar warmte of een broedplaats. Ook in Nederland barst de reiskoorts alweer los, en veranderen vogels in globetrotters. Waar gaan ze heen? Hoe weten ze de route? En hoe lang kunnen ze vliegen? Ontdek het nu in Vogels op reis.

Voor een prentenboek is Vogels op reis verrassend inhoudelijk, en voor een informatief boek bevat het boek relatief veel afbeeldingen. Mooie, paginagrote tekeningen van een landschap met trekvogels, een specifieke vogel tot in detail, of een informatieve afbeelding over hoe een vogel ruimte maakt voor een extra voedselvoorraad voor onderweg.

Het boek behandelt in een soort chronologische volgorde de reis van de trekvogels. Over hoe vogels besluiten om te gaan, over het soort kompassen dat de vogels gebruiken, en de kampioenen onder de trekvogels. Al lezend en bladerend komen talloze soorten voorbij, die herkenbaar vetgedrukt zijn.

Een aantal afwijkende onderwerpen lijken een soort intermezzo’s te vormen, met teksten en afbeeldingen in kaders. Of horen ze toch gewoon bij het verhaal? Pagina’s over hoe mensen vroeger nog niets van de vogeltrek begrepen en dachten dat roodborstjes ’s zomers in roodstaarten veranderden of dat ze naar de maan trokken. Ook een historisch verhaal over een half miljoen vogels die op een nacht in Engeland uit de lucht kwamen vallen, passeert de revue. Ze vormen tezamen een diverse bundeling.

De teksten in Vogels op reis zijn hier en daar wat droog en hadden wel wat opgefleurd kunnen worden. Gelukkig zorgen de ingetogen tekeningen in zachte kleuren daar volop voor, waardoor het boek een fijne afwisseling biedt tussen lees- en kijkplezier. Vogels op reis is een spreekbeurtwaardig boek dat er ook nog eens mooi uitziet. Het boek is zeer geschikt voor de hogere klassen, zeker bij de start van het trekvogelseizoen.

Vogels op reis
Fleur Daugney
ISBN 9789059567702
Fontaine Uitgevers
Hardcover, 51 pagina’s, 14,95 euro

foto Maartje Kouwen door
Maartje Kouwen