Koos zoekt een huis

Lees, kijk, speel
Koos zoekt een huis

Stel je eens voor dat je huis ineens wordt afgebroken door gele monsters. Het overkomt Koos in het nieuwe prentenboek ‘Koos zoekt een huis’. De gele monsters zijn in dit geval bulldozers die de bomen waar Koos en zijn vriendjes gezellig met elkaar in wonen omhakken en meenemen. Nu zit Koos zonder huis. Maar Koos ziet overal het positieve van in: hij neemt je mee op zoek naar een nieuw huis voor hem en zijn familie.

 

Dit nieuwe kinderboek draagt een bijzondere boodschap met zich mee, het gaat namelijk over de harde werkelijkheid van onze planeet op dit moment. Ieder uur worden honderden voetbalvelden aan bossen gekapt, niet alleen voor papier en hout maar ook voor landbouw en veeteelt. Naast het kappen van bomen brengen mensen nog veel meer schade toe aan de natuur door vervuiling. De schrijvers van dit boek, Liselot Jansen en Yondi Schmidt, zijn de uitdaging aangegaan om deze milieuthema’s op een toegankelijke en niet al te negatieve manier aan jonge kinderen en hun ouders of leerkracht over te brengen.

 

Ze hebben dit gedaan met behulp van Sarina Reilingh, die de tekeningen op de dubbele pagina’s heeft gemaakt. Je ziet het zonlicht door de takken schijnen en het lijkt wel of je de koala’s en de bomen echt ziet bewegen. Er zitten naast de koala’s nog meer mooi getekende dieren in het boek, bijvoorbeeld kookaburra’s (Australische vogels), muizen, slangen en kikkers, egels en kangoeroes. In de goed geslaagde tekeningen zitten veel grappige en verborgen elementen, zoals het bordje met ‘Boom Sweet Home’ aan de boom waar Koos woonde en ‘Mr. V.E.R. Vuiling’ bij een afvalbak waar een rat in woont. Het boek komt echt tot leven door de illustraties.

 

Er zit ook een interactief element in, de kinderen worden aangezet tot het zoeken van afval in het verhaal. Zo zijn ze gelijk een stuk oplettender. Op elke bladzijde zie je afval liggen, vooral als Koos en zijn vriendjes dichter bij de bewoonde wereld komen op hun zoektocht. Blikjes, vuilniszakken, oude lampen, lege patatbakjes en plastic flessen. De tekeningen zijn gemaakt met veel detail.

 

De zware boodschap wordt vrij licht overgebracht, met humor en positiviteit. Het is wel pijnlijk om eraan herinnerd te worden hoe onschuldig dieren eigenlijk zijn, terwijl zij met de ergste gevolgen van onze daden te maken krijgen. In het boek denken de koala’s bijvoorbeeld dat een rij elektriciteitspalen een mooie rij bomen is, waarna Koos erin klimt en een schok krijgt van de elektriciteit. In het echt worden dieren en de natuur maar al te vaak slachtoffer van onze ontwikkelingen.   

 

Aan het einde van het boek is aanvullende informatie te vinden over het kappen van bomen en andere tips om groener te leven. Wist je bijvoorbeeld dat 80% van alle dieren en miljoenen mensen afhankelijk zijn van bossen en bomen? Je kunt helpen door papier te hergebruiken, vaker iets in de kringloopwinkel te kopen in plaats van nieuw, of een boek te ruilen met een vriendje of vriendinnetje. En vertel andere mensen erover! Zo worden steeds meer mensen zich bewust van de ernstige gevolgen die de bomenkap heeft.

 

Koos de koala is niet alleen gericht op kinderen, hij probeert de (groot)ouders en leerkrachten er ook bij te betrekken. Zo zijn er bijvoorbeeld social media pagina’s (Instagram en Facebook) waar zij Koos kunnen volgen om op de hoogte te blijven van tips, acties en activiteiten om het dagelijks leven groener te maken. We kunnen namelijk allemaal een handje helpen. Voor de kinderen is er op Youtube zelfs een serie over Koos te vinden: Koos & Moos. Zij gaan op avontuur en vinden antwoorden op al jouw vragen. Als je zelf iets moois hebt bedacht voor de aarde kun je dit ook delen via Koos zijn e-mailadres: koos@zoobiyoo.nl.

 

‘Koos zoekt een huis’ is een boek met een zware boodschap, die door de prachtige tekeningen en geestige tekstjes licht wordt overgebracht. De positieve insteek zorgt ervoor dat de kinderen (en hun ouders) niet te somber zijn na het lezen over Koos. Het is namelijk mogelijk om wat te doen voor de dieren, en dit kan lukken als we het met zijn allen doen. En dat is precies wat de schrijvers met dit boek proberen: meer mensen bewust maken van de gevolgen van ontbossing en vervuiling, maar vooral hoe we er wat aan kunnen doen.

 

 

Koos zoekt een huis
Liselot Jansen & Yondi Schmidt met illustraties van Sarina Reilingh
Billy Jones, Amsterdam 2020
ISBN 9789030507697
Hardcover, 37 pagina’s, 14,99 euro

 

foto Nikki Doornhein door
Nikki Doornhein