Wilde Europese bizons kijken in Nederland
Fotocredits: Free Nature
Na een succesvolle proef met wisenten in het Kraansvlak in Nationaal Park Kennemerduinen, werden de reusachtige grazers begin maart losgelaten in natuurgebied de Maashorst in Brabant en in mei bij Kootwijk op de Veluwe. Ook Schiermonnikoog kent vergevorderde plannen voor introductie van wisenten in de duinen.
Laatste Europese bizons
De wisent oogt erg exotisch, maar het dier kwam lange tijd in grote delen van Europa voor. De laatste wilde exemplaren in Europa stierven in 1926 in de Kaukasus. Dieren die nog in gevangenschap leefden vormden de basis voor nieuwe kuddes in het Poolse oerbos Białowieża. Recent zijn er ook kleine wisentgroepen uitgezet in Duitsland, Denemarken, Roemenië en Spanje.
Nederland
Wetenschappers zijn het er niet over eens of de dieren ook in Nederland hebben geleefd. Enkele botresten die gevonden zijn, zijn mogelijk van gewone wilde runderen of van huisvee. De organisatie Free Nature is wel overtuigd en helpt natuurbeheerders als Staatsbosbeheer en Natuurmonumenten bij het opnieuw introduceren van grote grazers, waaronder de wisent. Die organisaties werken graag mee aan het in stand houden van de soort, en denken dat de wisent een positieve bijdrage kan leveren aan het vormen van het natuurlijke landschap, naast de effecten van bijvoorbeeld Konikpony’s en Schotse hooglanders.
Treintje
Om de dieren eerst te laten wennen is de Maashorst voorlopig niet toegankelijk. Maar op de Veluwe worden vanaf 14 juni speciale wisent-excursies gehouden. Met een elektrisch treintje rijden bezoekers naar het gebied waar ze leven. Dankzij een zender die bij een van de bizons is bevestigd, weet de boswachter ongeveer waar in het 400 hectare grote terrein de kudde te vinden is.
Meer informatie:
- Achtergrondinformatie over de wisent
- Informatie over de wisent-excursie op de Veluwe
- Veldlessen Stichting Ark in de Maashorst