Spinnen tellen

Lesidee groep 1 t/m 8
Spinnen tellen

Ben je per ongeluk al door een spinnenweb heengelopen? Kruipen spinnen al jouw huis in? Of geniet je gewoon van de eerste dauwdruppels op de webben in de tuin? Hoe dan ook, het is spinnentijd. 

Omdat we niet exact weten welke achtpotigen er leven in Nederland en hoeveel, vindt voor de tweede maal de Nationale huis- en tuinspinnentelling plaats. Iedereen kan meedoen met dit onderzoek. Vanaf 14 september is het zover: dan is het een week lang spinnen tellen geblazen. Laat kinderen speuren op het schoolplein, in de struiken en misschien ook wel op een wat stoffige plek in de school. Welke spinnen komen ze tegen? En hoeveel? Gebruik de nieuwe spinnenzoekkaart en stuur vanaf 14 september de waarnemingen in. Zondag 21 september maken presentatoren Menno Bentveld en Janine Abbring de resultaten bekend.

Zet ook de vondsten eens uit in een grafiek. Op de verticale y-as zet je de spinnensoorten, op de horizontale x-as de aantallen. Of ontdek op welke plekken jouw klas de meeste spinnen tegenkomt. Zet hiervoor op de y-as de soorten vindplaatsen, zoals struik, muur buiten, in de klas, boom, op de grond. Op de x-as zet je wederom de aantallen.

Web 
Bij het spinnen tellen zullen de spinnen vaak in of bij webben zitten. Deze maken ze om insecten mee te vangen. Maar hoe maken spinnen eigenlijk hun web? Download hier het Doeblad van Biologie Plus om te ontdekken hoe een kruisspin zijn web maakt. Lees op de website van Natuurbericht welke soorten spinnenwebben er allemaal zijn. En mocht het nodig zijn een spin een eindje verderop te plaatsen, schaf dan een gemakkelijke spinnenvanger aan.

Groep 1-8 | Doel: inzicht in het aantal soorten spinnen in Nederland, ontdekken waar de meeste spinnen zich bevinden, grafieken maken op basis van observaties en leren aflezen. Materiaal: spinnenzoekkaart

foto Karianne Djoyoadhiningrat-Hol door
Karianne Djoyoadhiningrat-Hol