Thema van de maand: Een schone omgeving

Natuurnieuws
Thema van de maand: Een schone omgeving

De maand september staat in het teken van een schone omgeving. Een schone omgeving is voor veel mensen fijn, maar is helaas lang niet overal te vinden. Je kunt met je klas gelukkig van alles doen om daar zélf voor te zorgen. Lees als introductie op het thema eens het interview met Lilly Platt, een jonge, zéér inspirerende wereldverbeteraar, en ga met je klas gelijk aan de slag met het memoryspel over verpakkingen. Heeft je klas de opruimsmaak te pakken? Plan dan een opruimronde en verzamel samen met de leerlingen het zwerfafval in de buurt van je school. Ook landelijk zijn er opruimacties, vooral tijdens de World Cleanup Day op 18 september. Je kunt daar je eigen cleanup aanmelden, óf meedoen met een bestaande activiteit.

 

Een schone omgeving betekent ook een mooie omgeving voor alles wat leeft – ga tijdens het opruimen op zoek naar vogels, vlinders, bijen en planten met de handzame boekjes van Zelf Gezien.

 

Wil je nog wat verder gaan dan de omgeving van je school? Plan een excursie naar een waterzuiveringsinstallatie.

 

Liever in de klas blijven? Maak in de klas je eigen versie van een waterzuiveringsinstallatie in een plastic fles. Of maak een mini-compostbak van een melkpak en geef ook je GFT-afval een mooie bestemming (misschien wel in jullie schooltuin!). In het boek Koos zoekt een huis komt niet alleen vervuiling door afval, ook andere aspecten van milieu en natuurbescherming aan bod.

 

Houd ook deze maand weer de website en social media in de gaten om geen lesidee te missen! Of bekijk ondertussen alvast het themaoverzicht met alle berichten die al online staan.

 

Komende maanden

Hoewel het nu heel even lekker weer is, is de herfst toch echt in aantocht. In oktober draait alles om de blaadjes die van de bomen vallen, de regen die tegen het raam tikt en kastanjes verzamelen in het thema: volop herfst! Ook kunnen we in oktober dierendag, de dag van de leraar en de IVN #2uurnatuur challenge niet vergeten. 

Wist je dat het op 9 november de Dag van de Uitvinders is? Deze dag staat niet alleen in het teken van eerdere grote uitvinders, maa rook van de toekomstige. Daarom is het thema van november: (Te) gekke uitvinders! We bieden je volop inspiratie om jouw leerlingen ook echte uitvinders te laten worden.

 

Eerdere thema’s

Dieren van ver en dichtbij (juli/augustus)

Over de hele wereld zijn allerlei bijzondere dieren te vinden. Welke dieren heb jij wel eens gezien in het park, tijdens een dagje weg of op vakantie? Dieren zijn overal te vinden, dus ook zeker in jouw tuin of balkon!

Download hier het themaoverzicht dieren van ver en dichtbij of kijk op het Pinterest bord.

 

Water (juni)

Water is onmisbaar voor het leven. Zeventig procent van de wereld bestaat uit water en wij Nederlands hebben er een speciale band mee, want de meesten van ons leven onder zeespiegel! Ontdek met de lesideeën alles over water: van de smeltende ijskappen tot het bouwen van een waterraket!

Download hier het themaoverzicht water of kijk op het Pinterest bord.

 

Vogels (mei)

Er valt veel te ontdekken over vogels. Sommige vogels komen overvliegen vanuit verre landen, bouwen ingewikkelde nesten en hebben de mooiste verenkleden. Wist je bijvoorbeeld dat de noordse stern wel 18.000 kilometer aflegt om te broeden?

Download hier het themaoverzicht vogels of kijk op het pinterest bord.

 

Insecten (april)

Al die kriebelbeestjes lijken soms misschien vervelend, maar ze zijn erg nuttig voor ons en onze omgeving. Ze zijn essentieel voor een gezonde bodem, het bestuiven van bloemen en het maken van honing. Ontdek alles in de lesideeën van dit thema.

Download hier het themaoverzicht insecten of kijk op het pinterest bord.

 

Micro-organismen (maart)

Maken bacteriën ons altijd ziek? Of zijn ze ook nuttig voor ons? Ontdek de onzichtbare wereld van de micro-organismen in de lesideeën van dit thema.

Download hier het themaoverzicht micro-organismen of kijk op het pinterest bord.

 

Klimaatverandering (februari)

Wat heeft klimaatverandering voor gevolgen voor de noord- en zuidpool, de zee en de dieren? En hoe ontstaat het eigenlijk? Ontdek het in de lesideeën van dit thema.

Download hier het themaoverzicht klimaatverandering of kijk op het pinterest bord.

 

Winter (januari)

Ontdek hoe dieren zichzelf warm houden in de koude dagen en help de vogels in hun zoektocht naar voedsel.

Download hier het themaoverzicht winter of kijk op het pinterest bord.

 

 

Wil je niks missen? Meld je dan nu aan voor onze nieuwsbrief!

 

foto Karlijn Keessen door
Karlijn Keessen