Insecten eten

| Onderzoek mee
Insecten eten

Een maand geleden keken mijn vrienden mij verbaasd aan: gaan we serieus insecten eten? Ik presenteerde trots mijn zelfgemaakte chocolade sprinkhanen, meelwormenkoekjes en buffalowormenchocolade. Ik wilde even uittesten wat je met insecten kunt doen, hoe ze smaken en hoe mensem erop reageren, want op de NWT-conferentie komt Bugalicious de workshop Smakelijke insecten geven en heerlijke insecten bereiden.

Vier van mijn vijf eters wilden het wel proberen. Mijn dochter van 2,5 jaar hapte als eerste de kop van een sprinkhaan eraf: grote ogen van de toeschouwers aan tafel. Zij had natuurlijk geen benul waarom.

En nu is het zover, Jumbo durft de stap te zetten om als eerste supermarktketen insecten echt in zijn assortiment op te nemen. Terecht ook, want ze zijn lekker en ontzettend voedzaam. Vanaf morgen zijn in Groningen buggy balls van meelwormen, buggy burgers van buffalowormen en buggy crisps van wasmotlarven te koop. Ze zijn dus nog niet overal te krijgen, maar je kunt insecten ook online bestellen, bijvoorbeeld bij Delibugs (daar heb ik ze gehaald).

En dan de duurzame kant van de zaak. Wist je dat je 10 kilo voedsel nodig hebt voor 1 kilo koeienvlees? Dat je van deze zelfde 10 kilo voedsel 3 kilo varkensvlees krijgt, 5 kilo kip of… 9 kilo insecten?! Mooi spul toch, die insecten. Dan heb ik nog niet eens het waterverbruik benoemd wat natuurlijk vele malen groter is bij het produceren van vlees of de scheten die koeien laten.

Hoe dan ook, grijp je kans en haal eens een bakje insecten in huis of in de klas! Je kunt er heel gemakkelijk zelf wat lekkers van maken. Hier vind je allerlei recepten online of je bestelt het superleuke insectenkookboek (met heerlijk meelwormenkoekjesrecept!). Ik ga over twee weken iets nieuws maken; bananenbrood met meelwormen en gefrituurde sprinkhanen in knoflook, dan komen diezelfde vrienden weer eten. Jum! 

Heb jij iets gemaakt met insecten, al dan niet met de klas? Deel wat jij maakt met insecten en wat jouw ervaring is via Facebook of hol@nibi.nl

foto Karianne Djoyoadhiningrat-Hol door
Karianne Djoyoadhiningrat-Hol