Limburgs aapje krijgt meer speelruimte

Natuurnieuws
Limburgs aapje krijgt meer speelruimte

Foto: Björn Schulz

Nu liggen ze lekker te slapen, maar als het goed is slingeren en kruipen ze dit voorjaar weer volop rond in de hagen en boomkruinen van ons eigen Limburg. Hazelmuizen: goudgele, piepkleine slaapmuisjes, die ook wel vertederend ‘aapjes van het zuiden’ worden genoemd. 

De hazelmuis is een regionale icoonsoort – zoiets als de reuzenpanda dat is voor de natuur in de wereld – waarvoor provincie Limburg het leefgebied wil herstellen en uitbreiden. Dat vertelden biologen van ARK Natuurontwikkeling op het symposium Van wilde kat tot wespendief dat 19 november in Kerkrade is gehouden. Om de campagne voor de slaapmuis te ondersteunen is ook een manshoge houten hazelmuis en infopaneel in Gaia Zoo onthuld.

Inmiddels is in het drielandengebied langs de Limburgse zuidgrens 2,5 kilometer houtsingel aangelegd en hebben particulieren ruim 4 kilometer hagen en bomen geplant. Hiermee willen ze meerdere leefgebieden van de hazelmuis met elkaar te verbinden. Uit onderzoek blijkt namelijk dat in versnipperde gebiedjes inteelt op de loer ligt.

Een schattige hazelmuis ontmoeten is een bijzonderheid. Want dit kleinste slaapmuisje houdt een lange winterslaap en is in voorjaar, zomer en vroege herfst alleen ‘s nachts actief. In open terrein is het slaapmuisje zelden te vinden, het leefgebied bestaat vooral uit hagen, struiken en boomkruinen. Het diertje maakt slaapnesten in het bladerdek en trekt zich bij gevaar graag terug in doornige braamstruiken. In voorjaar en zomer eet de hazelmuis bloesem, knoppen, insecten en bessen, terwijl in de herfst vooral noten en zaden op het menu staan. 

Herstel van struiken en heggen langs de grasland in het Limburgse heuvelland is niet alleen gunstig voor hazelmuizen, ook karakteristieke soorten als purperorchis, vroedmeesterpad en das profiteren ervan. Want meer speelruimte voor het Limburgs aapje levert ook nieuwe kansen voor andere natuur. 

Meer lezen over de hazelmuis?
Bekijk hier een YouTube-filmpje. Lees meer over de hazelmuis op de website van ARK Natuurontwikkeling, of download de folder. 

foto Gert van Maanen door
Gert van Maanen