Kat terug in Noord-Brabant

Natuurnieuws
Kat terug in Noord-Brabant

Bli,j maar ook wel verrast, dat was vrijwilliger Peter van Stiphout van Staatsbosbeheer. Tijdens het bekijken van foto’s van één van de velen wildcamera’s in de Strabrechtse heide viel zijn oog op een wel heel bijzonder beest. Een wilde kat! Eerst twijfelde Van Stiphout nog, was het een verwilderde kat of een echte wilde kat? Maar de kat had een zwarte rugstreep en tussen de drie en vijf zwarte kringen om zijn staart. Dit betekent dat een echte wilde kat was gefotografeerd.

De wilde kat kwam vroeger in grote delen van Nederland voor, maar door toedoen van de mens verloor het dier zijn jachtgronden. Daarnaast was de wilde kat ook doelwit voor jagers. Zo verdween de soort uit Nederland. De wilde kat leeft voornamelijk in bossen afgewisseld met open velden zoals heide. Hij jaagt op kleine knaagdieren, konijnen en vogels, maar eet soms ook vissen of kikkers. 

Waarschijnlijk leven sinds enkele jaren al wilde katten in de provincie Limburg. Met name mannetjes kunnen grote afstanden afleggen op zoek naar territorium of partners. Toch was het onverwacht toen ineens een wilde kat in Brabant opdook. Boswachter Janneke de Groot van Staatsbosbeheer toont zich aangenaam verrast dat soorten als de wilde kat het gebied tegenwoordig kunnen bereiken door nieuwe natuurlijke verbindingszones en natuurbruggen. ‘Het is mooi dat een uitgestrekt cultuurlandschap zoals de Strabrechtse heide aantrekkelijk is voor groter roofwild.’


Foto: Peter van Stiphout

foto Barry Does door
Barry Does