Intocht van wasberen en wasbeerhonden

Natuurnieuws
Intocht van wasberen en wasbeerhonden

Mogelijk had je nog nooit van hun bestaan gehoord, maar er duiken er steeds wasbeerhonden in Nederland op. En ook steeds vaker wasberen. Hoewel ze enigszins op elkaar lijken, is de wasbeerhond een hondachtige en de wasbeer een lid van de groep kleine beren. Onderzoekers krijgen graag een melding wanneer je een van de twee soorten ziet.

Wasbeerhonden
Wasbeerhonden komen oorspronkelijk voor in Azië. Ze zijn nu bezig met een opmars naar Europa vanuit Rusland. Daar zijn jaren geleden gefokte wasbeerhonden losgelaten. Ze komen al veel voor in Duitsland en steken steeds vaker de grens over. De noordelijke Nederlandse provincies zijn inmiddels bevolkt, en ook in Overijssel, Gelderland en op de Veluwe worden ze gezien.

Wasbeerhonden klimmen en graven nauwelijks, maar zwemmen wel graag. Ze leven aardig teruggetrokken, waardoor ze met name als verkeersslachtoffer worden waargenomen. Toch duiken ook elk jaar nestjes kleine wasbeerhonden op, waaruit blijkt dat het dier reeds gevestigd is in Nederland. De Zoogdiervereniging heeft een flyer gemaakt over hoe je wasbeerhonden en hun sporen kunt herkennen, en waarnemingen kan doorgeven.

Wasberen
Ook wasberen duiken steeds vaker op in Nederland. Vanuit Duitsland komen ze het land binnen. Daar zijn ze in 1934 uitgezet; oorspronkelijk komen ze voor in Noord- en Midden-Amerika. Ook worden wasberen wel als huisdier gehouden en ontsnappen ze soms de natuur in. Behalve in Duitsland komen er veel voor in de Ardennen, en daardoor inmiddels ook in Limburg.

Niet alle provincies in Nederland zijn blij met de komst van deze exoten. In Friesland mogen ze met geweren worden bestreden, in Drenthe zijn ze juist welkom. Onderzoekers zijn ervan overtuigd dat bestrijden weinig helpt en dat uiteindelijk heel Nederland door zowel wasbeer als wasbeerhond bevolkt zal zijn.

Waarnemingen kun je doorgeven via telmee.nl en waarneming.nl

foto Maartje Kouwen door
Maartje Kouwen