IJsvogel in zicht

Natuurnieuws
IJsvogel in zicht

Wie graag een ijsvogel wil zien, kan het beste deze weken eropuit trekken. Er zijn nu veel ijsvogels en ze zijn momenteel ook goed te zien. De strijd om een goede visplek voor de winter is namelijk losgebarsten. 

IJsvogels zijn er weer volop in Nederland, zo bleek uit de landelijke watervogeltelling. Ze kunnen drie tot vier nesten per jaar krijgen en de laatste jongen vliegen in september uit. De aantallen ijsvogels zijn daardoor nu op hun hoogst. 

Tussen 2008 en 2013 halveerde de populatie ijsvogels door heel koude winters. IJsvogels kunnen dan niet voldoende voedsel vinden, komen vast te zitten in het ijs of vriezen dood. Na een paar zachte winters heeft de populatie zich behoorlijk goed hersteld. Mogelijk komt het aantal broedparen dit jaar uit op duizend. De laatste tellingen moeten nog verwerkt worden. 

Of al die ijsvogels de winter goed overleven hangt af van de juiste visplek. Wie zijn zeker wil zijn van voldoende voedsel moet nu dus al een territorium opeisen. Daardoor zijn de ijsvogels nu druk in de weer met achter elkaar aan vliegen en elkaar wegjagen. Daarbij zijn ze erg luidruchtig. Het perfecte moment dus om deze felblauw-oranje vogeltjes eens in het echt te bewonderen. Ze zijn onder meer te vinden in de Biesbosch, het Haagse Bos, de Maasvallei, langs de Roer en in het Groningse Westerwolde.

Foto: Lukasz Lukasik

foto Maartje Kouwen door
Maartje Kouwen