Bescherm de haai

Natuurnieuws
Bescherm de haai

Eind augustus was het haaienweek in het tropische deel van Nederland: op de Caribische eilanden. Ook op het vasteland van Nederland staat de haai momenteel volop in de belangstelling, want op 23 augustus begon de campagne Save our Sharks om de haaien in Nederlands-Caribische wateren te beschermen.

In de Caribische wateren leven haaiensoorten als de tijgerhaai, de hamerhaai en de imposante walvishaai. Maar het aantal haaien rond de eilanden neemt af en een derde van de in totaal 33 soorten is inmiddels kwetsbaar voor uitsterven. De haaien worden bedreigd door overbevissing, bijvangst, aantasting van hun leefgebied, of door jacht.

Campagne
De campagne Save our Sharks moet daar verandering in brengen. De campagne is een initiatief van de natuurorganisaties van de Nederlands-Caribische eilanden die zijn verenigd in de Dutch Caribbean Nature Alliance. Haaien zorgen voor een gezond koraalrif en voor inkomsten op de eilanden: duiktoeristen vinden de haaien maar wat interessant. Bovendien zijn ze relatief ongevaarlijk, zeggen de campagneleiders. Daar gaat de campagne vissers en omwonenden op wijzen.

Voorlichting speelt een belangrijke rol in de campagne, en een ereplaats is daarin weggelegd voor Shark Stanley. Deze hamerhaai treedt op in het kinderboek De avonturen van Shark Stanley & Vrienden dat gratis is te downloaden. Op de website van Save our Sharks zijn ook afbeeldingen van Stanley en zijn haaienvrienden te printen. Door er een foto van te maken steun je de campagne en help je mee aandacht te vragen voor haaienbescherming.

Nederland
Met de haaien rond de Nederlandse Waddeneilanden lijkt het juist te goed te gaan, meldt de Waddenvereniging. In het waddengebied lijken de aantallen haaien namelijk toe te nemen; steeds vaker maken vissers melding van een haai in hun netten. Dit zijn soorten als de gladde haai, hondshaai en doornhaai. Om erachter te komen of de aantallen daadwerkelijk toenemen, gaan garnalenvissers gevangen haaien voortaan voorzien van een merkje in de rugvin. Daarna gaan de haaien weer terug de zee in gaan. In de Zeeuwse delta loopt al een vergelijkbaar project. Daar zijn inmiddels ruim 2500 haaien gemerkt, waarvan er honderd zijn teruggevangen.

foto: Hans Leijnse

foto Maartje Kouwen door
Maartje Kouwen