Eerste blauwalgen in zwemwater

Natuurnieuws
Eerste blauwalgen in zwemwater

Celdraden van een blauwalgensoort. Foto: Wikipedia/Lamiot

Alhoewel het zwemseizoen 1 mei officieel van start ging, zullen er nog weinig mensen zin hebben in een verfrissende duik in plas of meer. April was overwegend koud en Koningsdag was zelfs even koel als afgelopen Kerst. Toch weten giftige blauwalgen zelfs met deze teleurstellende temperaturen een plekje te veroveren in de Nederlandse wateren. De eerste van het seizoen zijn al gesignaleerd, in de Klinkenbergerplas in Oegstgeest. En dat terwijl het zwemseizoen nog moet losbarsten!

Maar wees niet getreurd. De Unie van Waterschappen schiet badgasten te hulp en heeft een app ontwikkeld die zwemadvies geeft. In de app staan achthonderd verschillende zwemlocaties, met bij elk een positief of negatief zwemadvies. Zo weet je als zwemliefhebber binnen een paar seconde of het veilig is om ergens kopje onder te gaan, voor jou en voor huisdieren.

En dat is wel zo handig, want blauwalgen zijn vervelende bacteriën waarmee we het waterruim soms moeten delen. Vooral wanneer het warm is en er veel voedingsstoffen in het water zitten, kan er een blauwalgenbloei ontstaan. Door de giffen die ze uitstoten kun je last krijgen van bijvoorbeeld je ogen of huid. En als je ze per ongeluk doorslikt met een paar slokken water kunnen er ook nog vervelendere gezondheidsproblemen de kop opsteken, zoals hoofdpijn, maag- en darmklachten of in een enkel geval zelfs langetermijnschade aan het zenuwsysteem.

De Zwemwater-app is overigens niet alleen handig voor zwemliefhebbers, ook degenen die aan de kant moeten wachten kunnen informatie opzoeken over de locatie. Of er parkeerplekken en horecagelegenheden zijn bijvoorbeeld. Handig dus, zeker met de ingebouwde Google Maps om de verschillende zwemwateren bij jou in de buurt snel op te zoeken.

Download hier de Zwemwater-app voor Android of voor iOS/Apple:

Meer informatie:
- Bekijk in
deze aflevering van Het Klokhuis waarom blauwalg het zwemplezier kan vergallen
- In
Schooltv komt biochemicus Hans Mathijs met een mogelijke oplossing voor het blauwalgprobleem.

 

foto Steijn van Schie door
Steijn van Schie